Kaikki iholle tuleva tai sen kanssa kosketuksessa oleva, on mietittävä erityisellä huolellisuudella kun kärsii iho-ongelmista. Näin ollen materiaalivalinnoilla on aivan erityinen merkitys atooppisen lapsen perheessä.

Vaatteiden ja iholle kosketuksissa olevien materiaalien osalta kannattaa lähteä miettimään valintoja seuraavien näkökulmien kautta:

1. Lämmönsäätely; onko lapsi helposti hikoileva jolloin kevyt vaatetus ja ilmakylvyt tekevät iholle hyvää? Vai paleleeko lapsi helposti jolloin esimerkiksi merinovilla voisi olla hänelle sopiva materiaalivalinta? Merinovilla on yleensä atoopikoilla hyvin siedetty, vaikka tavallinen villa aiheuttaa usein ihon voimakasta ärtymistä. Tämä johtuu siitä että merinovilla on kuituna pitkä ja pehmeä, eikä se näin ollen kutita ihoa. Merinovillalla on paljon hyviä etuja; hengittävyys, antibakteerisuus, helppohoitoisuus, rypistymättömyys jne. Bubulan merinovilllaisiin tuotteisiin pääset tutustumaan täältä. Merinovilla on myös ekologinen tuote; se on luonnonkuitua eikä siitä näin ollen liukene mikromuovia pesukoneessa. Lisäksi merinovillalle riittää usein pelkkä tuuletus puhdistukseksi ja pesukertoja tarvitsee vähemmän. Näin vettä säästyy ja ympäristö kiittää. Atoopikoilla haasteeksi muodostuu hoitorasvat, jotka puolestaan vaativat tiuhaan pesemistä. Atoopikon on hyvä pitää taukoa rasvan levittämisen ja merinovilla vaatteen pukemisen välillä jotta rasva ehtii imeytyä ihoon mahdollisimman hyvin.

2. Materiaalin tuntu iholla. Ihon hankautuminen pahentaa ihon kuntoa ja siksi on syytä valita sileäkuituisia materiaaleja. Näitä ovat silkki, puuvilla ja jotkut keinokuidut. Hankautumiseen vaikuttaa myös saumat ja mahdolliset koristeet, joten niiden osalta kannattaa myös huomioida tilanne. Vaatteet ja iholle tulevat tekstiilit kannattaa aina pestä oston jälkeen, jotta niihin mahdollisesti jääneet kemikaalit saisi vähenemään. Tässäkin kohtaa kotimaisten tuotteiden suosimisessa on etunsa; kotimaassa valmistetuissa tuotteissa lisätään hyvin harvoin tuotteisiin homeenesto aineita. Homeenestoaineet ovat yleisiä tuontitekstiileissä jotka matkaavat loppukäyttäjälle pitkän matkan.

Atooppisen ihon materiaalivalinnat

3. Vaatteen kestävyys. Atoopikkojen perheissä vaatteita joutuu, ja kannattaa pestä usein. Näin mahdolliset ihonhoitorasvat saa pois vaatteista. Tämä aiheuttaa vaatimuksia vaatteelle. Paras olisi vaate, joka kestää pesua mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. Myös pesuaineiden valinnassa kannattaa olla tarkka ja suosia esimerkiksi tuotteita jotka on hajusteettomia ja mahdollisesti saaneet allergiamerkinnän. Bubulan puuvilla tuotteissa pesuohjeena on 40 astetta. Tämä on kankaan valmistajan antama suositus. Omalla vastuulla voi toki pestä tuotteet myös korkeammassa lämpötilassa. Itse pesen lähtökohtaisesti kaikki atooppisen lapsen vaatteet 60 asteessa ja vain harvoin vaatteet kutistuvat tai kärsivät korkeammasta lämpötilasta.

Myös muissa kodintekstiileissä on hyvä huomioida kosketus ihon kanssa. Sänky on tietysti paikka missä lapsi viettää ison osan vuorokaudesta ja petivaatteiden valinnassa pätee samat asiat jotka esitetty yllä. Pyyhkeen osalta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan hamam pyyhkeitä jotka loistavat ylivertaisuudella pehmeytensä ansiosta. Sen lisäksi että pyyhkeet ovat ihanan pehmeitä ihoa vasten, ne vain paranevat käytössä. Sekä pyyhkeiden imuteho että pehmeys paranevat pesu pesulta!