Molluskat kuuluvat listaan epämiellyttävistä lisäoireista, joita atooppinen ja kuiva iho saattaa aiheuttaa. Molluskat ovat ontelosyyliä, jotka ovat puolestaan rokkoviruksen aiheuttamaa infektiota. Yleensä syylät kestävät kuukausia, joskus useita vuosia. Hyvänä puolena on se, että syylät häviävät itsestään jälkiä jättämättä. Joskus syyliä tulee vain muutamia mutta useimmiten niitä esiintyy kymmenittäin, jopa sadoittain.

Atooppinen iho ja molluskat

Molluskat tosiaan tulevat herkemmin kuivalle ja atooppiselle iholle. Atooppisen ihon hoitoa jatketaan aivan normaalisti. Molluskoita voi rasvata kuten ihoa muualta perusvoiteella. Myös rasvapesut ovat sopivia. Kortisonivoidetta ei yleensä suositella molluskoille. Mikäli molluskat tulehtuvat, hoidetaan niitä lääkärin ohjeella antibioottivoiteella. Joskus tulehduksen päästessä kovaksi, voi olla tarpeen jopa suun kautta nautittava antibioottikuuri; tämä on onneksi harvinaisempaa.

Molluskat aiheuttavat varsinkin juuri paranemisen vaiheessa kutinaa. Tällöin pitääkin olla tarkkana ettei lapsi pääse raapimaan ihoa rikki. Kun ihon raapii rikki, siirtyy yleensä aina kynsien alta bakteereita ihoon, ja näin tulehdus voi muuttua pahaksi. Tässäkin kohdassa Bubulan yöpuvut tulevat apuun; kun ihoa ei pääse raapimaan, säilyy se parempana eikä bakteerit pääse iholle.

Molluskoiden hävittyä iholta, ne eivät enää palaa takaisin. Tartunnan jälkeen elimistö muodostaa syyliä aiheuttavaa virusta vastaan elinikäisen vastustuskyvyn.

Yleisyys atooppisen ihottuman ja molluskoiden välillä on ollut selkeä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan molluskoita esiintyi eniten alle 8 -vuotiailla. Heistä noin neljäsosalla puolestaan oli atooppinen ihottuma. (Tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä)

Molluskoissa pätee osin samat jutut kuin atooppisessa ihottumassa muutenkin; hikoilu pahentaa kutinaa ja raapia ei saisi. Ihon kuntoa helpottaa reilu rasvaus perusvoiteilla. Rasvaamisessa kannattaa kokeilla esimerkiksi sheavoita. Voidetta voi laittaa useita kertoja päivässä ja reilusti annostellen.

Kutinaa, lisää kutinaa..

Myös molluskat aiheuttavat tosiaan kutinaa. Niiden kohdalla kutina on siinä mielessä hyvä merkki, että usein kutinaa esiintyy paranemisvaiheessa. Kutina onkin oikeastaan ainoa oire jonka molluskat aiheuttaa. Toisena tietysti esteettinen haitta. Jopa tulehtuminen on nähty merkkinä molluskan häviämisprosessista, ja näin ollen se on pienessä määrin toivottu ominaisuus, kunhan tulehdus ei voimistu liikaa. Aikaisemmin molluskoita suositeltiin nyppimään yksitellen pois mutta tällä hetkellä sitä harvoin suositellaan.

Molluskat