Talven haasteet atooppiselle iholle

Atooppinen iho ja talvi on yhdistelmä, joka vaatii työtä ja suunnitelmallisuutta. Varsinkin tänä talvena kun pakkasta on ollut reilusti, moni on joutunut kärsimään atopian oireiden voimistumisesta. Listasimme tähän asioita, jotka on hyvä huomioida lapsen atooppisen ihon hoidossa talvella. Lisäksi alta löytyy tietysti hyviä käytännön vinkkejä talviseen ihon hoitoon.

1. Rasvaus. Tämä atoopikon elämässä itsestään selvä asia, pitää talven osalta sisällään oikean rasvan valinnan. Talveksi kannattaa valita siis rasvaisempi rasva, jossa vesipitoisuus on matala. Vesipitoinen voide lisää paleltumista edistävää haihtumista iholta. Lisäksi vesipitoinen voide voi aiheuttaa kovempaa kirvelyä levitettäessä, mikäli iho on jo päässyt huonoon kuntoon. Kirvelyä voi pahentaa vesipitoisissa voiteissa usein reilummin käytetyt säilöntäaineet.

Talvella voide on hyvä levittää vähintään tuntia ennen ulosmenoa, jotta se ehtii imeytyä hyvin ihoon. Ja keväthangilla pitää tietysti muistaa myös aurinkosuoja! Täältä voit lukea lisää oikean aurinkosuojan valinnasta atooppiselle iholle.

2. Nesteytys. Runsas vedenjuonti kuuluu atoopikon elämään muutenkin, mutta myös talvella tästä on tärkeää huolehtia. Lieväkin nestevaje lisää paleltumavaaraa, koska se heikentää ääreisosien kudosten verenkiertoa.

3. Vaatetus. Kerrospukeutumista ja luonnonkuitujen suosimista! Atooppinen iho ei yleensä pidä hikoilusta joten sitä on syytä välttää. Merinovilla on loistava valinta atoopikolle; se siirtää ja haihduttaa kosteutta pitäen ihon kuivana. Se on myös pehmeä ja lämmin sekä antibakteerinen. Merinovillaa voi myös hyödyntää suojaamaan kasvoja esimerkiksi kypärämyssyn tai tuubihuivin muodossa. Muista myös vaihtaa tarvittaessa lapsen rukkasia kuiviin kesken ulkoilun. Märät tai kosteat hanskat ja rukkaset pahentavat osaltaan ihon oireilua.

4. Ilmankosteus. Talvella ilmankosteus on matala. Tämä aiheuttaa ihon karhentumista ja hilseilyä. Hyvä vinkki on illalla ennen nukkumaanmenoa kastella muutama suuri kylpypyyhe ja levittää lapsen sängyn viereen kuivumaan. Näin ilmaan saa lisää kosteutta kotikonstein.

5. Vitamiinit ja ruokavalio. Talvella tarvitaan annos varsinkin D-vitamiinia. Tämän positiivinen vaikutus ihon kuntoon on havaittu erilaisissa tutkimuksissa. Lisäksi monet ovat kokeneet hyödylliseksi erilaisten rasvahappojen lisäämisen ravintoon lisäravinteiden muodossa. Tällä hetkellä on meneillään erilaisia tutkimuksia probioottien ja prebioottien vaikutuksista ihon kuntoon.

Näiden vinkkien myötä atooppinen iho ja talvi ovat helpompi yhdistelmä. Toivotan kaikille ihanaa talvea!

Atooppinen iho ja talvi