Aurinko vaikuttaa usein positiivisesti atooppiseen ihoon ja se tuo monelle atoopikolle ansaitun hengähdystauon sairauden hoidossa. Joskus aurinko puolestaan pahentaa ihon kuntoa ja kesä menee sisällä auringolta suojassa. Mitä atoopikon sitten kannattaisi erityisesti huomioida kesällä? Miten ihon kunnon saa pysymään kohtuullisena myös kesällä? Miten aurinko ja atopia vaikuttavat yhdessä?

Hyvä paha aurinko

Atooppinen iho tykkää yleisesti ottaen auringosta ja atoopikoille suositaan lyhyttä aurinkokylpyä ilman aurinkorasvaa. Tarkkana saa kuitenkin olla ettei iho pääse palamaan.

Ennen aurinkoon menoa on hyvä muistaa atooppisen ihon ylläpito rasvauksesta pari asiaa. Kun iholle levitetään perusrasvaa, se heijastaa valonsäteitä iholle monesta suunnasta suoran säteilyn lisäksi, eli näin iholle levitetty perusvoide voi edesauttaa ihon palamista. Lisäksi kostea iho läpäisee paremmin UV-säteet. Onkin siis tärkeää että rasvan antaa imeytyä kunnolla ihoon ennen aurinkoon menoa. On myös hyvä muistaa että mikäli iholle levittää aamulla perusvoiteen, kannattaa varmistaa että se on imeytynyt kunnolla ennen aurinkorasvan levittämistä. Aurinkorasva laimenee sekoittuessaan tavalliseen rasvaan mikä heikentää sen tehoa. Yksi vaihtoehto on pyrkiä etsimään sellainen aurinkorasva joka kosteuttaa tarpeeksi jotta se riittää yksinään. Toinen vaihtoehto on pitää tarpeeksi pitkä väli rasvojen levityksen välissä.

Mikä aurinkorasva atooppiselle iholle?

Aurinkorasvan valinta tuntuu aiheuttavan melkoisesti mietintää. Oikean rasvan löytäminen onkin hieman haasteellista. Aurinkorasvoissa on monia eri osia jotka voivat aiheuttaa ärsytystä; näitä ovat niin hajusteet, säilöntäaineet, suoja-aineet kuin alkoholi. Kaikki edellä mainitut ovat osia, joita aurinkorasvoissa käytetään ja jotka voivat herkkäihoisella aiheuttaa oireita, joten rasvojen ainesosalistan kanssa saa olla tarkka.

Usein atooppiselle iholle paremmin siedetty aurinkorasva on fysikaalinen, koska se sisältää vähiten ärsyttäviä aineita. Fyysikaalisen aurinkorasvan teho perustuu siihen, että se heijastaa auringonsäteet pois iholta. Fyysikaaliset aurinkosuojat ovat usein paksuja ja saattavat jättää ihon valkoiseksi. (lähde: https://yle.fi/uutiset/3-8940626). Kemiallinen aurinkorasva puolestaan toimii niin, että se imee itseensä UV-säteitä ja muuttaa ne lämmöksi. Sen etuja on kevyt tunne iholla ja huomaamattomuus.

Aurinkoihottuma

Noin 15-20 % suomalaisista kärsii valoihottumasta, josta käytetään myös nimeä aurinkoihottuma. Suurin osa valoihottumapotilaista sairastaa myös jotakin atooppista sairautta. Valoihottumassa UV-säteily muuttaa jonkin iholla olevan aineen koostumusta siten, että se muuttuu allergeeniksi. Yleisimpiä aurinkoihottuman aiheuttavia oireita on iholle nousevat näppylät jotka kutisevat.

Käytännön vinkkejä atoopikoille kesään

Kesällä kannattaa suosia mahdollisimman väljiä vaatteita jotka antavat ihon hengittää. Keinokuituja kannattaa välttää, koska ne ovat usein hiostavia iholla. Iho kostuu kunnolla 15 minuutissa, joten myös uiminen voi tehdä hyvää. Iho kannattaa joka tapauksessa suihkuttaa puhtaaksi niin usein kuin tarve, koska lika, hiekka, pöly ja hiki ovat usein atooppiselle iholle pahentavia tekijöitä.

Iholle voi tehdä raikastavan suihkeen itse sekoittamalla noin teelusikallisen suolaa noin kolmeen desilitraan kiehuvaa vettä. Tämä seos pullotetaan puhtaisiin pulloihin, joista sitä voi jäähdyttyään suihkuttaa kerran tai pari päivässä iholle. Suola sitoo kosteutta, joten suihke sekä puhdistaa että kosteuttaa ihoa. Kokeile myös säilyttää suihketta jääkaapissa, jolloin siitä saa erityisen virkistävän kesähelteillä käytettäväksi.

Auringossa ärtynyttä ihoa kannattaa myös rauhoittaa hyvillä voiteilla. Tähän sopii erinomaisesti esimerkiksi Flow Cosmeticsin Sheavoi. Sheavoi rauhoittaa ja auttaa kutisevan, kuivan ihon hoidossa.

Nautitaan kesästä!

Myös kesällä atoopikko joutuu miettimään asioita ihon lähtökohdista. Auringon välttäminen keskipäivällä, suojaavien vaatteiden käyttö ja sopivan aurinkorasvan löytyminen voivat aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, mutta onneksi usein aurinko hellii myös atooppista ihoa ja virkistää mieltä. Kesäksi kannattaa napata verkkokaupasta tarvittavat tuotteet kuten iholle erityisen pehmoinen hamam-pyyhe ja sheavoi. Verkkokauppaan pääset alla olevan linkin kautta.