Yöt ovat haasteellisia atooppisten lasten perheissä. Sen lisäksi että lapsi valvoo ja raapii ihoaan, usein myös vähintään toinen vanhemmista valvoo lapsen kanssa. Miten nukkumista ja öitä saisi helpotettu jotta koko perheen yöt sujuisivat helpommin? Miten yöllinen raapiminen vaikuttaa lapsen omaan vointiin ja kehittymiseen? Tässä kirjoituksessa paneudumme lapsen atooppiseen ihottumaan ja nukkumiseen sekä esitämme myös ratkaisuja kuinka nukkumista saa helpotettua.

JAMA Pediatrics -lehden tutkimuksen mukaan atooppinen ihottuma lapsilla heikentää selkeästi unen laatua. Tutkimuksen mukaan lapset, joiden iho oireili, nukkuivat kyllä ajallisesta saman verran kuin terveet lapset, mutta heidän unen laatu oli selkeästi heikompi kuin vertailuryhmällä. Univaikeudet olivat jopa 50 prosenttia yleisempiä ei-atooppisiin lapsiin verrattuna. (https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2725861).

Lapsilla unen laadulla on myös merkittävä vaikutus kasvamiseen. Mahdollinen väsymys näkyy niin mielialassa, käyttäytymisessä, oppimiskyvyssä kuin havannointikyvyssä. Ihottuma voi siis vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Myös painajaiset ja varhainen heräily aamuisin ovat atooppisilla lapsilla yleisempiä. Yhteys uniongelmien ja atopian välillä on havaittu riippumatta atopian vaikeusasteesta. Kuitenkin varsinkin pahaa ihottumaa sairastaville ongelmat nukkumisen kanssa ovat voimakkaampia. Yöunen häiriintymisen myötä elimistön normaali uni-valverytmi häiriintyy ja näin palautuminen normaalista elämän rasituksesta huononee ja stressinsietokyky vähenee. Stressi puolestaan heikentää atooppisen ihon kuntoa jolloin noidankehä voi tätä kautta pahentua.

Atooppinen iho ja nukkumin

Päivällä tekeminen ja toiminta vie usein lapsilla huomion pois kutinasta. Tämä on havaittu varsinkin pienten lasten kohdalla jotka tutkivat maailmaa innostuneina. Kutina lisääntyykin yleensä öisin, se voi herättää lapsen kesken yöunien ja vaikeuttaa uudelleen nukahtamista. Vanhempien uni puolestaan häiriintyy kun he estävät lasta raapimasta itseään. Usein vanhemmat myös ottavat varsinkin pienemmät lapset viereensä nukkumaan mikä voi pitää vanhemman hereillä pitkään lapsen raapimisen johdosta. Pienten lasten kohdalla nukkumistavan muotoutumiseen voi myös vaikuttaa vanhemman läheisyys ja näin lapsi kaipaa vanhempaa herättyään yöllä.

Millä nukkumista ja öitä sitten voi helpottaa? Ensinnäkin huoneilmaan kannattaa kiinnittää huomiota. Makuuhuoneen huoneilman lämpötilaa kannattaa pudottaa alle 21 asteeseen ja tuulettaa huone kunnolla ennen nukkumaan menoa. Siitepölykautena toki on hyvä tarvittaessa pitää taukoa niin huoneen tuulettamisessa kuin petivaatteiden tuulettamisessa. Petivaatteet kannattaa vaihtaa usein jo senkin takia että niistä saa mahdolliset ihosta irtoavat hoitorasvat ja pölyn pestyä pois. Lisäksi kannattaa suosia allergiaystävällisiä materiaaleja. Näitä on esimerkiksi allergiatunnuksen omaavat tuotteet. Kannattaa myös miettiä voiko esimerkiksi höyhenet peittojen tai tyynyjen täytteissä korvata keinokuituisilla vaihtoehdoilla, jolloin niiden mahdollisesti allergisoiva vaikutus pienenee.

Yöksi on hyvä laittaa iholle reilu annos rasvaa, perus- tai lääkerasvaa lääkärin ohjeen mukaan. Yöasun on hyvä olla raapimiselta estävä, lue tästä lisää. Apua voi saada myös käsiin kiedotuista sideharsoista jos lapsi ei revi niitä itse irti käsistä. Yöasun materiaalissa kannattaa suosia hengittäviä, sileäkuituisia materiaaleja, jolloin voidaan välttää ihon hankautumista vaatteisiin. Yövaloksi voi kokeilla suolalamppua, joka parantaa sisäilman laatua poistamalla ilmasta pölyä, sieniä ja homehiukkasia. Lisäksi suolalamppu luo rauhallisen tunnelman.

Suolavalaisin