Atopia tuo mukanaan myös yksittäisiä, kiusallisia oireita, joiden hoitaminen ei onnistu yleisillä atoopikon ihonhoito-ohjeilla. Näistä yksi on päänahassa esiintyvä atopia. Vaiva on ongelmallinen, koska normaaleja atooppisen ihon hoitoja rasvauksineen ei voi toteuttaa päänahkaan. Vaivaa voi kuitenkin helpottaa muutamilla nikseillä joista tässä kirjoituksessa tarkemmin.

Kutiseva päänahka

Päänahan kutina on kiusallinen vaiva ja häiritsee elämää ja nukkumista siinä missä muukin atopiaan liittyvä kutina. Lisäksi päänahkaan voi tulla haavoja jotka aiheuttavat epämiellyttävää kirvelyä ja jopa hiusten harjaaminen tai kampaaminen voi sattua. Päänahan rasvaaminen perinteisin keinoin ei oikein toimi, mutta muutamia keinoja kuivan päänahan hoitoon on. Esimerkiksi erilaisten ihonhoito öljyjen käyttö on mahdollista päänahassa. Ihonhoito öljyillä voi tehdä tehohoitoja päänahkaan ennen hiusten pesua eli lapsen päähän voi laittaa reilun kerroksen öljyä ja ohut trikoopipo päälle. Öljyn voi antaa vaikuttaa noin puoli tuntia jonka jälkeen se pestään pois.

Hiusten pesu päänahkaa samalla hoitaen

Pesemisessä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Flow Cosmeticsin Rusulsavi-suolasaippuaa. Tämä saippua pesee hiukset hellävaraisesti ja sen ainesosat auttavat myös itsessään päänahan hoidossa. Saippuassa on rusulsavea, joka sisältää runsaasti mineraaleja ja on syväpuhdistava. Lisäksi saippuassa on suolasaippuan monet hyödyt, kuten desinfioiva ja kosteutta sitova ominaisuus. Rusulsavi-saippua myös vaahtoaa reilusti mikä on miellyttävää shampoo pesussa. Ja lapsethan rakastavat vaahtoa!

Lapsen kutiava päänahka

Toinen toimiva vaihtoehto päänahan hoitavaan pesemiseen on Meine base mineraalisuolapesu. Tämä pesu tasapainottaa, uudistaa, kosteuttaa ja puhdistaa ihoa. Meine Basea saa useista apteekeista ja luontaistuoteliikkeistä (esimerkiksi Ruohonjuuresta). Hiuspohjan pesuun riittää noin puoli teelusikallista suolaa joka sekoitetaan veteen. Tätä suola-vesi liuosta levitetään kaikkialle hiuspohjaan ja annetaan vaikuttaa hetki. Lisäämällä vettä ja hieromalla päänahkaa, saa suolan vaikutuksen tehostumaan. Lopuksi hiukset huuhdotaan ja pesun voi toistaa halutessaan.

Täsmähoitoa päänahkaan

Päänahan hoidossa on hyvä käyttää apuna erilaisia apuvälineitä. Kannattaa kokeilla pipettiä tai pientä ruiskua, joilla öljyä saa levitettyä täsmällisesti päänahkaan ja vältettyä (ainakin osittain) öljyn leviämistä kaikkialle hiuksiin. Apteekin valikoimasta löytyy tähän tarkoitukseen mm. Ceridal Lipolotion ihoöljy. Toinen hyväksi havaittu apteekin tuote on Aco Special Care Moisturizing Dry Scalp Treatment. Jälkimmäisen suuri plussa on valmiiksi juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu pullo, josta annostelu ja levittäminen on helppoa ja miellyttävää. Kumpikin tuote on ollut hyvin siedettyjä myös rikkinäiselle päänahalle.

Kortisonia on saatavissa myös liuosmuodossa mikäli oireet ovat pahentuneet niin ettei ylläpito hoito riitä kosteuttavilla tuotteilla. Kortisonia on myös eri vahvuuksilla, joten kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa mikä on juuri omalle lapselle paras vaihtoehto.

Päänahan kevyt hieronta

Lopuksi kannattaa muistaa hellittely ja rentoutus. Päänhieroja on tähän ihan loistava väline. Kutiava päänahka ja siitä kärsivä lapsi nauttii kun esimerkiksi nukkumaan mennessä hieroo lapsen päätä päänhierojalle. Sen lisäksi että tämä rentouttaa, se myös hemmottelee hiuspohjaa. Teho perustuu akupisteiden hellään paineluun ja hierontaan

Lapsen kutiava päänahka