Atooppisia lapsia joutuu rasvaamaan usein. Monesti rasvaus pitää toistaa vähintään aamuisin ja iltaisin, joskus vaaditaan vielä kolmas rasvaus kesken päivää. Onneksi atopia helpottaa usein iän myötä. Joskus kuitenkin atopia jää pysyväksi ja sitä myötä myös rasvauksesta tulee kiinteä osa elämää. Näin ollen olisikin tärkeää että rasvauksesta saisi tehtyä lapselle mahdollisimman miellyttävää ja että siitä jäisi mukavat muistot, jotka kannustaisivat hoitamaan rasvauksen myös niinä hetkinä kun asia ei muuten huvittaisi.

Asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Tärkeä asia rasvaamisessa on toki alkuun itse rasvaan huomioon kiinnittäminen. Monesti lapset kokee että rasva kirvelee. Tällöin kannattaa tarkastaa onko rasva tarpeeksi rasvainen ja olisiko tarve ottaa lääkerasva käyttöön. Jos ihoa kirvelee, on voide todennäköisesti liian kevyttä. Kannattaa myös muistaa levittää rasva taputtelemalla hieromisen sijaan ja levittää se hieman kostealle iholle. Täältä löydät hyviä, luonnonmukaisia rasvoja atooppisen ihon hoitoon, jotka eivät ole yleensä aiheuttaneet kirvelyn tunnetta.

Rasvaamisesta olisi hyvä tehdä miellyttävä yhteinen hetki lapsen kanssa. Rasva voidaan levittää heti kylvyn tai pesun jälkeen osana iltarutiineja. Mikäli rasvaaminen ei kuitenkaan ota onnistuakseen lapsen juostessa karkuun ja kiljuessa niin tässä muutamia vinkkejä käyttöön:

1. Tarrapalkinto onnistuneesta rasvauksesta. Aina kun rasvaus on sujunut ongelmitta, saa lapsi valita mieleisen tarran ja liimata sen tarrapohjaan. Tarrapohjan voi vaikka askarrella yhdessä ja ostaa juuri lapsen lempitarroja. Näin rasvaamisesta tulee usein jopa odotetuin kohta iltaa.

Tarrapohja rasvaukseen

2. Televisio/musiikki /kirja. Samalla kun rasvataan voidaan tehdä jotain lapselle mieluisaa puuhaa. Television katselu on siitä hyvä, että kun lapsi keskittyy ohjelmaan, saa ihon kunnon tarkastettua rasvauksen yhteydessä huolella. Myös kuvakirjan katsominen tai yhteisen rasvauslaulun laulaminen voi helpottaa hetkeen rauhoittumista samalla kun hoidetaan rasvaus. Tässä mielessä voi pitää lapsen hellittelyn sekä rauhoittumisen kiireisen arjen keskellä. Nämä hetket lapsi toivottavasti muistaa myöhemmin mukavina hetkinä yhdessä vanhemman kanssa sekä positiivisina muistikuvina rasvauksesta.

3. Lapsen mukaan ottaminen. Lasta on hyvä totuttaa jo pienestä myös itsenäiseen rasvaamiseen. Ja tästä voi tehdä mukavan yhteisen hetken, kun lapsi saa osallistua ja levittää rasvaa vanhemman käsivarsille, samalla kun vanhempi levittää rasvaa hänelle.  Rasvaamisessa lapsen voi pyytää seisomaan ison pyyhkeen päällä, jossa rasvaus hoidetaan ja näin säästytään isommilta sotkuilta. Ja pyyhe voi tietysti olla mielikuvissa vaikka merirosvolaiva, prinsessan linna tai mitä tahansa muuta kuvitella saattaa! Myös suihkussa rasvapesussa kannattaa ottaa lapsi mukaan, silloin ei haittaa jos rasvaa tippuu lattialle ja tulee sotkua. Kuitenkin lapsi oppii tärkeitä taitoja oman ihonsa hoitamisesta.

Ja viimeiseksi voimia kaikille vanhemmille. Hoitoväsymys voi usein iskeä jatkuvan ja usein toistuvan rasvaamisen kanssa. Kuitenkin perusteellinen, säännöllinen rasvaus on tärkein apu atooppisen ihon hoidossa. Tämä kannattaa muistaa vaikka aaltoilevan taudinkuvansa johdosta atooppinen iho välillä pahenee säännöllisestä rasvaamisesta huolimatta.