Tässä kirjoituksessa käymme läpi muutamia perusasioita ja faktoja lapsen erittäin kuivaan ihoon ja atopiaan liittyen. Mikä on atooppinen ihottuma ja mikä on siihen perimmäinen syy? Miksi atooppinen ihottuma puhkeaa ja kenelle se tulee? Voiko sairauden puhkeamiseen jotenkin vaikuttaa ja näin ollen ennaltaehkäistä sitä? Käymme myös läpi sairauden hyvää ennustetta.

Mitä atooppinen ihottuma on?

Atooppinen ihottuma on kutiseva ihotauti, joka ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä. Usein sitä kutsutaan myös maitoruveksi vauvoilla ja taaperoilla. Isolla osalla atooppista ihottumaa sairastavista on myös allerginen nuha, astma ja usein myös ruoka-aine allergioita. Atopiaan sairastuu tällä hetkellä noin 15-20 % syntyvistä lapsista. Sairaudessa iho punoittaa, on tulehtunut ja siinä esiintyy kutiavaa rokahtumaa. Atooppista ekseemaa sairastavan ihossa keratiinikerroksen lipidikoostumus poikkeaa terveihoisen vastaavasta. Voisi siis ajatella että atooppisessa ekseemassa iho on rakenteeltaan normaalista poikkeava.
Atooppinen ekseema on siis ihon tulehdus, jossa pääpaino on ihon verinahan yläosassa ja orvaskedessä. Iso osa ihon muutoksista on myös raapimisen aiheuttamaa jäkälöitymistä, rupia ja haavoja. Useilla on mukana myös märkäbakteerien aiheuttamaa kroonista infektiota. Lähde https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00202

Atopian eri muodot

Atopia tarkoittaa perinnöllistä taipumusta herkistyä tavallisille elinympäristössä oleville allergeeneille. Atooppisia sairauksia ovat atooppinen ihottuma, allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus, ruoka-aineallergiat ja jotkin astmat. Usein atopia ilmenee näiden yhdistelminä. Mitä voimakkaampi atooppinen taipumus on, sitä suurempi on myös riski sairastua useampaan näistä taudeista. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavista erittäin suurella osalla on myös nuha- ja silmäoireita tai astma. Myös ruoka-aine allergioiden yhteys atopiaan on monella todettu.

Atopia oireilee hyvin eri tasoisena eri ihmisillä. Joillakin atooppinen ihottuma tarkoittaa kuivaa ihoa joka pysyy kuitenkin säännöllisellä rasvaamisella kurissa. Toisilla sairaus puolestaan esiintyy voimakkaammin oireilevana ja vaatii toistuvaa lääkerasvojen käyttöä. Atooppista ihottumaa sairastavan iho on yleensä siis kuiva, vaikkei ihottumaa aina näkyisikään. Ekseema tarkoittaa puolestaan ihon pintaosien tulehdusta, joka pitempään jatkuessaan siirtyy ihon syvempiin osiin.

Kenelle atooppinen ihottuma tulee?

Väestötutkimusten perusteella atooppinen ihottuma on osittain perinnöllistä, eikä sitä voi tehokkaasti ehkäistä. Jos molemmilla vanhemmilla on atopia, on lapsen riski sairastua 50-75 %. Terveiden vanhempien lapsi saa atopian puolestaan 15-20 % todennäköisyydellä. Noin 80 % sairastuvista oireet puhkeavat ennen viiden vuoden ikää. Lohdullista on että kahdella kolmesta lapsesta oireet häviävät murrosiässä.

Atooppisen ekseeman taustalla on perimän, ympäristön, ihon läpäisyesteen puutteellisen toiminnan ja immunologisten reaktioiden yhdessä aikaansaama tulehdussolujen aktivaatio, joista seuraavat ihon kuivuus, kutina ja tulehdus. Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi50077

Lapsen riski sairastua atooppiseen ihottumaan ei vähene, vaikka äiti välttelisi raskauden tai imetyksen aikana tiettyjä ruoka-aineita. Myöskään lapsen kiinteän ruuan syönnin aloittamisen siirrolla ei ole havaittu suurta merkitystä taudin puhkeamisen kannalta. Joidenkin tutkimusten mukaan tosin kiinteiden ruokien aloitus alle 4 kuukauden iässä saattaa suurentaa atooppisen ekseeman riskiä, mutta muiden allergisten sairauksien riskiin varhaisella kiinteiden ruokien aloituksella ei ole pystytty osoittamaan olevan vaikutusta. Prebiootteilla (esim. galakto- tai frukto-oligosakkaridi) saattaa olla atooppista ekseemaa vähentävää vaikutusta, mutta tutkimustietoa asiasta on vielä niukasti eikä niiden käytöstä voida toistaiseksi näin ollen antaa suosituksia.

Elämää atooppisen ihottuman kanssa

Atooppinen ihottuma koskettaa monia lapsiperheitä. Atooppinen ihottuma muuttaa muotoaan lapsen kasvaessa. Ekseema alkaa vauvaiässä usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon ja raajoihin. Leikki-iässä atooppisen ekseeman yleisimmät alueet puolestaan ovat kaula ja niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakarantaive ja nilkat. Muita tyypillisiä alueita on silmien seutu, korvien taustat, korvannipukat ja suun ympäristö. Myös huulten kuiva tulehdus on yleistä. Atooppisessa ihottumassa on kuitenkin erittäin positiivinen ennuste. Yleensä atooppinen ihottuma paranee muutamassa vuodessa, viimeistään murrosiässä. Atopiaan on myös saatavilla useita oireita helpottavia apuvälineitä, niistä voit lukea alta lisää.

vauvan atooppinen iho