Melkein jokainen lapsi rakastaa vaahtokylpyä. Mikä sen ihanampaa kuin nauttia lämpimästä vedestä, räiskiä ja polskia, sekä tietysti leikkiä runsaalla vaahdolla. Atoopikko perheissä tämä muutoin pieneltä ja arkiselta kuulostava asia voi aiheuttaa ylimääräistä harmia ja mielipahaa. Atooppisen lapsen kylpemisessä on muutamia seikkoja, jotka on hyvä huomioida jotta myös iho kiittää ja pysyy hyvänä.

Nyt järjestetään siis kunnon vaahtokylvyt pienille atoopikoille iho huomioon ottaen!

Atooppisen ihon pesu ja kylpy

Kylpy itsessään tekee hyvää myös atooppiselle iholle. 15 minuutin aikana iho imee itseensä maksimimäärän kosteutta. Näin ollen noin 10-15 minuutin kylvyt tekevät hyvää atooppiselle iholle. Veden lämpötila kannattaa säätää haaleaksi ja välttää turhan kuumaa vettä, koska kuuma vesi haihduttaa kosteutta ihon rakenteissa kiihdyttämällä aineenvaihduntaa.

Ja sitten sitä vaahtoa. Kokemuksemme mukaan paras vaahto ihon hoidon näkökulmasta tulee Ceralan pesuöljyllä (Esimerkiksti täältä). Tätä pesuöljyä voi huoletta laittaa kylpyveteen, koska öljy sisältää runsaasti ihoa kosteuttavia öljyjä. Ainesosat ovat hellävaraisia ja tuote on suunnattu juurikin atooppiselle ja herkälle iholle. Tuote myös vaahtoaa runsaasti mikä on täydelllistä.

Atooppisen lapsen kylpeminen

Toinen hyväksi havaittu tuote on Sophie La Girafe Babyn Bubble Bath. Tässä tuotteessa ehdottomana etuna on todella runsas vaahto. Tuote on myös hellävarainen ja usein hyvin siedetty myös atoopikoilla. Tuote kuitenkin jakaa enemmän mielipiteitä, joten alkuun kannattaa kokeilla varovasti aiheuttaako se omalle lapselle reaktioita ihoon. Tuotetta löytyy esim Ecolifen valikoimasta.

Kolmas, ja iholle ehkä kaikkein turvallisin vaihtoehto kylvyssä on suolan käyttö. Huonona puolena on se, ettei suola vaahtoa, mutta etuna sen korvaamattomat ominaisuudet atooppisen ihon hoidossa. Suola sitoo kosteutta ja tasapainottaa bakteerikantaa. Voisikohan vaahdon siis korvata kylvyssä vaikka ihanilla kylpyleluilla?

Atooppisen lapsen kylpeminen

Muuta tärkeää huomioitavaa

Loppujen lopuksi kannattaa muistaa että päivittäinen pesu on atoopikoille usein jopa suositeltua, koska on erittäin tärkeää että iholta saa pestyä pois lian, hien ja vanhat hoitorasvat. Pesun tai kylvyn jälkeen iho kannattaa taputella hellävaraisesti kuivaksi. Oiva apu tässä on hamam -pyyhkeet jotka ovat kuin tehtyjä atooppisen herkälle iholle. Hamam-pyyhkeet ovat erityisen pehmeitä ja ne pehmenevät käytössä aina vain lisää. Voiteet kannattaa levittää heti pesun jälkeen, koska kostea iho imee voiteet paremmin. Iholle levitetty voide myös estää kosteuden haihtumisen ihon rakenteista pesun jälkeen (lähde: https://www.allergia.fi/site/assets/files/1178/atooppinen_ihottuma_opas_2601-2018_web.pdf). Mikäli voidetta ei ehdi levittää heti kostealle iholle, kannattaa iho kosteuttaa ennen rasvan levitystä esimerkiksi suolasuihkeella.

Ihania kylpyhetkiä!